IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът на Естония обяви Русия за терористична държава

Талин призовава международната общност също да приеме подобни декларации

20:03 | 18.10.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Парламентът на Естония обяви Русия за терористична държава във вторник. Това е третият национален законодателен орган, който взима такова решение, пише Politico.

Другите две страни, обявили Русия за държава, която подкрепя тероризма, са балтийските съседки на Естония Литва и Латвия.

Общо 88 от 101 депутати в парламента са гласували в подкрепа на решението. Десетима народни представители са отсъствали от заседанието, а трима са се въздържали от гласуване.

Народното събрание на Естония също така подкрепя разследванията, започнати от Международния съд и Международния наказателен съд, за престъпления, извършени на територията на Украйна от Русия.

„В подкрепа на призива на украинския парламент към страни и международни организации Рийгиког (както е известен парламентът – бел. ред.) обявява руския режим за терористичен, а Руската федерация – за държава, която подкрепя тероризма“, посочва се в изявление на естонския парламент.

В съобщението има и призив към международната общност да приеме подобни декларации.

Други европейски страни обаче едва ли ще последват балтийските страни. Президентът на САЩ Джо Байдън също каза миналата седмица, че смята, че Русия не трябва да бъде определяна като държавен спонсор на тероризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Р?мператоръ
преди 1 година
Разбира се, ykропитeшкият режим не е терористичен. Само дето обстрелват атомна централа, пазари и магазини в Донбас, взривяват мостове и журналистки, убиват цивилни служители, ама нищо. На тях им е позволено. Май балтийските нагли джуджета напират пак да изчезнат от картата на Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още